In perioada 25-27 septembrie 2018, European Examinations Centre a gazduit o serie de workshop-uri dedicate pregatirii pentru testul OET, examinare ce devenit tot mai populara in randul profesionistilor din sectorul medical, interesati de atestarea competentelor de limba engleza.
Trainer al workshop-urilor a fost Rebecca Bush, Education Support Manager OET, venita din Australia, special pentru aceste evenimente. Rebecca Bush s-a aratat incantata de experienta din Romania si de intalnirile organizate, deopotriva cu potentialii candidati cat si cu profesorii.
"Pregatirea candidatilor este esentiala pentru a face fata cu succes testului OET. Din acest motiv, am pornit de la premisa ca avem nevoie sa oferim si servicii de pregatire. Rezultatul acestor workshop-uri trebuie sa fie cel ca, in decursul a catorva saptamani, sa putem creste comunitatea furnizorilor de pregatire in OET. Initiativa organizarii workshop-urilor pentru profesori de limba engleza a venit ca raspuns la interesul tot mai mare fata de pregatire, identificat in randul profesionistilor din sectorul medical", a explicat Rebecca Bush.
Primul workshop din Bucuresti s-a desfasurat pe 25 septembrie si a vizat potentialii candidati, iar urmatoarele doua zile, 26-27 septembrie, au fost destinate profesorilor de limba engleza axati sa pregateasca participantii la testul OET, dupa metodologia specifica.
Workshop-ul pentru candidati a pus la dispozitia participantilor informatiile de baza despre metoda de testare OET, cu atat mai mult cu cat, din luna septembrie, testarea OET a fost actualizata. Astfel, candidatii prezenti la eveniment au avut prilejul sa puna intrebari si sa interactioneze cu reprezentantul OET, pentru prima data, in Romania.
Workshop-ul dedicat profesorilor a avut ca obiectiv dezvoltarea competentelor acestora, axate exclusiv pe insusirea limbajului medical, pe metoda de predare si pe exercitii practice, ce se pot aplica la cursuri. La sediul European Examinations Centre din Bucuresti au fost prezenti profesori din mai multe orase ale tarii care doresc sa dezvolte programe de pregatire OET, iar feedback-ul acestora, la finalul celor doua zile intense de workshop, a fost unul pozitiv, motivat, in special, de structura aplicata a metodei de prezentare a informatiilor si pe noile tehnici de transfer al know-how-ului.
Indiferent de nivelul de cunostinte despre sistemul de testare OET avut anterior workshop-ului, profesorii de limba engleza au apreciat ineditul formatului de pregatire pedagogica.
Profesorii au dobandit atat notiunile de baza cat si o abordare de detaliu, astfel incat si-au dobandit raspunsuri la toate intrebarile, cu notiuni concrete despre materiale, proceduri si tot ceea ce inseamna metoda de predare necesara OET si publicului-tinta.
Totodata, profesorii s-au familiarizat cu etapele originale procesului de testare OET, dar si cu rolul lor individual in pregatirea candidatilor, pentru fiecare etapa in parte.
Rebecca Bush a identificat un potential foarte mare pe care tara noastra il are pentru OET si chiar daca, in momentul de fata, exista un singur centru de testare la Bucuresti, European Examinations Centre, Rebecca Bush considera ca, in viitor, vor fi dezvoltate pentru publicul tinta: solutii de accesare facila a informatiei la nivel national.
Totodata, pregatirea si, ulterior, sustinerea testului OET nu ar trebui vazute doar ca metode destinate strict emigrarii personalului medical in tarile vorbitoare de limba engleza, in care certificarea este obligatorie, ci si ca extindere a capacitatii de intelegere si de comunicare in propria tara, pentru cresterea gradului de informare si de acces al medicilor romani la ghidurile si rapoartele in limba engleza care apar, an de an, in domeniul foarte specializat al sanatatii, este de parere Rebecca Bush.
Testul OET evalueaza abilitatile de comunicare in limba engleza ale profesionistilor din domeniul sanatatii, pentru urmatoarele 12 profesii: medicina generala, asistenta medicala, stomatologie, nutritie, farmacie, fizioterapie, terapie ocupationala, optometrie, podiatrie, radiografie, patologie de vorbire si medicina veterinara.
La nivel mondial, testul OET este disponibil in peste 100 de centre din 40 de tari. Modalitatea de examinare consta in urmatoarele patru teste: Listening, Reading, Writing, Speaking.
Testarea OET este sustinuta, in exclusivitate, pentru Romania si Europa de Sud-Est, prin European Examinations Centre, Bucuresti.