European Examinations Centre la inceput de an scolar:
Ce am facut si ce vom face mai bine, in materie de examinari lingvistice, din toamna 2019
Debutul unui nou an scolar marcheaza si improspatarea curriculei examenelor de atestare lingvistica, prin EECentre. In acest articol doresc sa evidentiez - pentru toti cei interesati, despre pasii pe care un centru de testare lingvistica ii face, an de an, pentru a se mentine intr-o pozitie optima in piata de examene - felul in care EECentre a progresat, in comparatie cu anul precedent.
Consider ca un astfel de rezumat este necesar in conturarea unei imagini clare asupra realizarilor centrului de examene in anul curent si, totodata, pentru a stabili un punct de pornire in noul sezon de activitate.
Unul dintre cele mai importante progrese inregistrate de EECentre in 2019 a fost cresterea portofoliului de servicii de evaluare lingvistica. Mai exact, am introdus pe piata din Romania urmatoarele:
LinguaSkill este testul elaborat de Cambridge Assessment English care substituie examenul BULATS (Business Language Testing Service) de la finalul anului 2019. Este un produs care foloseste cea mai noua tehnologie in domeniul evaluarilor internationale: corecteaza proba de scris folosind tehnologie AI, avand rezultate remarcabile. Mai multe lucruri despre stiinta din spatele testului pot fi citite aici.
La fel de important pentru noi este ca am crescut cota de piata pentru examenele de limba engleza, am ajuns in orase pe care nu le atinsesem pana anul acesta. La fel s-a intamplat cu examenele Trinity: mai multi candidati dintr-un numar mai mare de orase au avut posibilitatea sa isi testeze cunostintele de limba engleza. Mizez pe faptul ca Trinity va avea un trend crescator, in special in randul candidatilor care au un nivel bun de engleza, dar nu stiu inca sa scrie; iar intalnirea si dialogul cu un vorbitor nativ este priceless pentru cei mici.
Mai mult, Occupational English Test (OET) este testul cu cei mai multi candidati internationali, cred ca datorita si acestui test am devenit vizibili pe piata internationala. Apropo de piata internationala, am inregistrat si o crestere semnificativa pentru examenele Cambridge, atat in Republica Moldova cat si in Bulgaria, ceea ce nu poate decat sa ne umple si mai mult de speranta.
Punctele forte si surprizele din 2019
In materie de reusite care ne-au depasit asteptarile, surpriza anului a fost concursul international de limba engleza: Koala. Am avut peste 1600 de candidati, din 19 orase din Romania.
Este clar ca am acoperit un segment de piata, as zice mai degraba o nevoie a parintilor/profesorilor/elevilor de a-si testa cunostintele de limba engleza, intr-o maniera mai putin formala, pe de o parte, pe de alta parte intr-un scenariu international.
Prin intermediul acestui concurs, in etapa internationala de la Novi Sad (Serbia), am avut un castigator (la nivel independent user) si in acest fel am dovedit ca in Romania se invata carte serios.
O a doua surpriza, daca se poate spune asa, chiar una foarte placuta, a fost cresterea inregistrata de examenele de limba germana: 30%, sigur ca vorbim de numere sub 1000 de candidati, dar este un progres.
Pentru examenele Trinity avem o crestere de 100%, ma bucura foarte mult faptul ca am ajuns in orase precum Galati, Arad - locatii noi in harta acestor examene.
Daca tot suntem la capitolul de bilant al activitatii, as vrea sa aduc in atentie si cateva aspecte mai putin placute, dificultati, provocari pe care EECentre si-a propus sa le depaseasca, pe cat posibil, in perioada urmatoare.
In lucrul cu oamenii, exista mereu o oarecare doza de neprevazut, avand consecinte pozitive dar si dintre cele mai putin placute: inregistram foarte multe plangeri din partea candidatilor in ceea ce priveste proba de auditie, Listening-ul. De cele mai multe ori, acestia afirma ca nu au inteles. In unele cazuri, acustica salii ne pune probleme, desi dispunem de cele mai performante echipamente tehnice pentru redarea cat mai clara a sunetului.
Apar si situatii cand, in urma unor discutii mai aplicate, ne dam seama ca nu calitatea sunetului a fost problema, ci fie speakerii vorbeau prea repede pentru a intelege, fie pur si simplu candidatii nu cunosteau cuvintele auzite pentru a valida un raspuns sau altul pe foaia de examen.
Parteneriate, colaborari, tendinte
Atragerea de noi parteneri alaturi de EECentre este un aspect care ma bucura foarte mult, in activitatea centrului. Educatia nu este un domeniu de pionierat, ci un loc unde munca de echipa conteaza foarte mult. Inregistram un numar semnificativ de centre private de limbi straine care doresc sa devina centre autorizare de pregatire: Cambridge / OSD / Trinity / Koala.
Observ o migrare a elevilor, de la lectiile luate in privat, catre centre private, unde au posibilitatea sa interactioneze cu alti elevi, sa lege prietenii etc. Totodata, observ si un interes sporit din partea profesorilor de limba engleza din scolile gimnaziale, licee si colegii nationale.
Imi place foarte mult cand reusim sa colaboram cu diversi competitori: sa le oferim produse pe care nu le au in portofoliu, sau pur si simplu sa ne dam mana in organizarea unui eveniment. La inceput apare o oarecare retinere dar, acolo unde exista un spirit de competitie fair si un tel comun, acela de a avea un aport, cat de mic, in educatia din Romania - totul devine posibil.
In materie de tendinte in relatia dintre centrul de examinare si candidati / parinti, se poate vorbi despre o implicare mai activa a parintilor in educatia copiilor in ceea ce priveste limbile straine. Dau un singur exemplu: pana acum cativa ani, parintele ridica certificatul, ne multumea si pleca. Acum, din ce in ce mai multi parinti pun intrebari despre rezultate, sunt interesati de ce inseamna ele, de urmatorul nivel de examinare etc.
Sunt in trend examenele Cambridge, acestea se bucura si de cea mai mare recunoastere nationala si internationala.
Rezumand, la inceput de nou an scolar, EECentre le ureaza elevilor forte proaspete si mult succes, inclusiv la examenele de limbi straine!
Misiunea EECentre a fost si ramane, in continuare, cea de a identifica nevoile elevilor / parintilor / profesorilor si de a le intampina cu flexibilitate spre rezolvare. Incercam si reusim sa facem o diferenta in educatie in general, sa incurajam elevii si profesorii sa tinteasca cat mai sus.
Succes tuturor!