Noutati in recunoasterea si echivalarea la Bac
Sfarsitul lunii noiembrie a venit cu noutati in ceea ce priveste recunoasterea si echivalarea rezultatelor examenelor Cambridge la Bacalaureat.
In scrisoarea oficiala trimisa de Cambridge Assessment English catre EECentre este mentionata o serie de schimbari legate de proba de competente lingvistice din cadrul Bacalaureatului, modificarile fiind publicate si in monitorul oficial Nr.869/5 septembrie 2022(
ORDIN 4796 25/08/2022 - Portal Legislativ, 2022)
Una dintre diferentele majore ar consta în eliminarea rezultatelor certificarii extinse.
- Daca un candidat are nevoie de un rezultat de nivel B2, trebuie sa sustina doar un examen B2 First/B2 First for Schools si vor fi recunoscute doar grade-urile A, B sau C.
- Examenul A2 Key/A2 Key for Schools a fost eliminat din lista examenelor acceptate pentru echivalare, indiferent de punctajul obtinut.
- Examenele în cadrul carora se obtine un punctaj sub cel corespunzator grade-ului C, nu vor putea fi folosite pentru echivalare.
Tabelul de mai jos ofera o prezentare generala a noii recunoasteri pentru toate examenele Cambridge.
Cu aceste reglementari se face
ARC peste timp si revenim la una din formele de recunoastere anterioare.
O situatie care ridica semne de intrebare era a unui elev, care sustinea examenul C2 Proficiency si obtinea nivelul C1, nu putea sa-si echivaleze proba de competente la BAC, însa un elev cu certificat B1 Preliminary, da.
Fara a dezbate cat de corecte/incorecte sunt deciziile anuntate, consideram ca e important acest
A.R.C. pe care sa-l punem în practica în relatia cu elevii si parintii acestora:
Asumarea feedback-ului constructiv catre elev/parinte - exista un set de bune practici în multe scoli/centre de limbi straine, unde profesorii sunt foarte fermi în a nu recomanda unui elev sa sustina examenul pentru care s-a pregatit, din cauza faptului ca nu a fost consecvent cu sarcinile sau nu si-a însusit cunostintele (structuri de gramatica/vocabular) sau a avut rezultate putin peste limita de promovabilitate.
Responsabilitate - cu aceste noi prevederi se limiteaza marja de eroare cu privire la rezultatul obtinut de elevii nostri: daca un candidat era la limita promovabilitatii unui C1 Advanced, il puteam lasa în examen în virtutea faptului ca isi putea folosi certificatul de B2, pe care l-ar fi obtinut cu un punctaj intre 180-200. Asadar creste responsabilitatea de pe umerii profesorului de limba engleza. Recomandarea ar fi sa crestem numarul de simulari date elevilor înainte de examenul oficial, astfel ne asiguram ca sansele de promovare ale examenului sunt maxime.
Coerenta - în mesajele pe care le transmitem elevilor si parintilor în special legat de urmatoarele subiecte:
-recunoastere: doar examenele promovate vor fi luate in considerare;
-valabilitate: certificatele Cambridge nu au o perioada de valabilitate limitata, deci un B1 Preliminary promovat in clasa a IX-a poate fi folosit la BAC;
-centrul de examinare & formatul (PB/CB) in care a fost sustinut examenul, versiunea for Schools sau cea generala nu sunt relevante in procesul de recunoastere a certificatelor;
-corectarea examenelor: toate documentele de examen sunt expediate (PB)/uploaded (CB) catre Cambridge; corectarea & contestatiile sunt efectuate exclusiv de catre examinatorii din/afiliati Cambridge;
Va dorim mult succes în pregatirea candidatilor si frumoase rezultate la examenele Cambridge!