Mizeaza pe viitor cu IELTS prin EECentre
Chiar daca in primavara anului 2020 pandamenia a produs numeroase si neasteptate schimbari in domeniul educational, EECentre a introdus testul IELTS in portofoliul examenelor lingvistice organizate in Romania.
Pe langa bine-cunoscutele examene de limba engleza - Cambridge si de limba germana - OSD, ambele cu recunoastere internationala; testul IELTS are o nisa specifica de candidati, strict focusati pe studiu sau cariera peste hotare. Lansarea a fost bine primita atat de elevii interesati de obtinerea diplomei, de profesorii care fac meditatii pentru IELTS, dar mai ales de centrele de limbi straine care isi axeaza activitatea de pregatire si pe acest test.
Si pentru o cat mai larga intelegere a testului IELTS va oferim spre lecturare acest rezumat extins, in care sunt explicate aspectele esentiale a ceea ce inseamna IELTS.
“Modul de administrare al testului IELTS prin EECentre corespunde nevoilor noastre de astazi: inscriere cu doar 5 zile inainte de probele scrise, iar rezultatul in aprox 72 de ore. Alaturi de termenul scurt de inscriere si eliberare a rezultatelor, un alt atuu pentru care multi candidati aleg testul IELTs este acceptarea si recuoasterea certificatului la nivel international.
Ramanem parteneri fideli ai profesorilor, elevilor si parintilor prin faptul ca le oferim examene si teste globale adaptate nevoilor educationale, profesionale si personale, cu o frecventa marita, atat in versiunea pe hartie, cat si pe computer.”
Catalin BADANAU, Manager EECentre
IELTS – dezvoltare si recunoastere:
Dezvoltat de trio-ul: Cambridge Assessment English, IDP Australia, British Council, si devenit etalon global pentru evaluarea abilitatilor de comunicare in limba engleza, testul IELTS reprezinta anual miza a peste 3,5 milioane de candidati si se prescurteaza in initialele proveninite din denumirea completa: “International English Language Testing System”.
Certificatul IELTS este acceptat in peste 140 tari si este cel mai recunoscut test la nivel mondial, in peste 10.000 organizatii: universitati si institutii de invatamant, guverne, autoritati de imigrare, companii publice si private, organizatii profesionale de prestigiu.
Valabilitatea certificatului IELTS: 2 ani. Explicatia este simpla: se considera ca dupa 2 ani de nepracticare frecventa a englezei, abilitatile lingvistice se diminueaza (iar certificatul nu ar mai reflecta nivelul real al limbii engleze).
IELTS – sustinere test prin EECentre:
Testele IELTS se sustin prin EECentre doar pe calculator, in sali special amenajate pentru gazduirea celor 4 probe de examinare:
- Listening (ascultare) = durata: 30 minute;
- Reading (citire) = durata: 60 minute;
- Writing (scriere) = durata: 60 minute;
- Speaking (vorbire) = durata: 11-14 minute.
Sustinerea pe calculator nu presupune ca este un examen online, ci inseamna ca in sala de examen candidatul isi scrie raspunsurile la tastatura unui computer (nu pe foi de hartie). Proba de vorbire se sustine fata in fata cu un examinator IELTS acreditat international si este inregistrata pentru fiecare candidat in parte.
Testele IELTS se sustin prin EECentre - EUROPEAN EXAMINATIONS CENTRE in urmatoarele orase: Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj Napoca si Chisinau, in baza parteneriatelor dezvoltate cu unitati educationale locale, precum:
Aceasta dispunere teritoriala aduce candidatilor un beneficiu major in ceea ce priveste deplasarea de la domiciliu catre cel mai apropiat oras pentru testarea IELTS.
IELTS – modulele examenului:
- Modul IELTS Academic: este accesat de acei candidati care intentioneaza sa studieze in strainatate sau sa-si perfectioneze cariera profesionala,
- Modul IELTS General Training: este accesat de acei candidati care doresc sa emigreze in tari vorbitoare de limba engleza, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii sau Noua Zeelanda.
Pentru accesarea modulului IELTS potrivit, recomandam candidatului sa verifice si sa obtina informatii despre tipul de certificat acceptat de institutia la care va aplica.
IELTS – componenta probelor la fiecare tip de modul:
O prezentare extinsa pe formatul si continutul fiecarei probe este disponibila in website-ul EECentre: AICI.
IELTS – procesul de inscriere la test:
EECentre a dezvoltat o platforma inteligenta de inscriere la examen pentru facilitarea acestui proces de la distanta. Orice candidat sau tutore al candidatului poate realiza online: inscrierea si plata taxei la examenul IELTS.
Platforma de inregistrare online este disponibila 24/24 ore, 7/7 zile in websiteul EECentre, la sectiunea in care se listeaza si calendarul oficial: AICI. Dupa finalizarea inscrierii, toti candidatii primesc informari electronice (emailuri) referitoare la testul IELTS la care sunt inscrisi.
EECentre organizeaza aproape saptamanal examene IELTS, fara restrictii in ceea ce priveste diponibilitatea numarului de locuri.
IELTS – despre rezultate examen:
Cel mai asteptat aspect al unui examen, dar si cel mai bine cotat beneficiu al testului IELTS este timpul de raportare al rezultatelor. In doar 3-5 zile de la testare, candidatii isi pot accesa online rezultatele in platforma IELTS si isi pot ridica diplomele de la sediul centrului de testare (cu buletin/pasaport).
E bine de stiut ca majoritatea candidatilor primesc un certificat dupa sustinerea testului IELTS. Mai exact, scorurile finale obtinute prin media punctajelor de la toate cele 4 probe, se raporteaza in cifre de la 4 (nota cea mai mica) la 9 (nota cea mai mare) incadrate in scala CEFR. Daca vrei sa lecturezi suplimentar despre scorul IELTS sau sa intelegi exemple de calcul, te rugam acceseaza AICI.
Pentru a veni in sprijinul candidatilor care aplica la universitati din alte tari, EECentre transmite in mod oficial catre acestea (maxim 5 universitati) rezultatul obtinut de candidat la examenul IELTS.
IELTS – contestatie rezultat:
Orice candidat nemultumit de rezultatul obtinut poate solicita o ancheta de revizuire a scorului IELTS, prin contactarea EECentre in termen de maxim 6 saptamani de la data sustinerii testului scris. Contestatia se poate face pentru intregul test IELTS sau pentru una sau mai multe parti (citire, scriere, ascultare sau vorbire). Re-evaluarea se face dupa achitarea unei taxe de contestatie (in valoare de 610 lei). Procedura pentru contestatie este disponibila AICI.
Testul candidatului va fi supus unui proces de re-corectare de catre un examinator IELTS care:
- nu cunoaste scorul initial;
- nu a participat in echipa de examinare si corectare.
Noile rezultatele vor fi disponibile in aprox. 4 saptamani de la depunerea documentelor. In cazul in care vor exista modificari (in sens superior) ale rezultatului final:
- centrul de testare va emite un nou certificat (TRF - raport de testare);
- taxa de contestatie se ramburseaza candidatului.
IELTS – pentru persoane cu dezabilitati sau cerinte speciale:
Testul IELTS este o oportunitate accesibila tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilitati sau referinte speciale (deficit auz, deficit vedere, deficit vorbire, deficit mobilitate, dislexie etc). Pentru a se asigura toate conditiile necesare persoanelor cu nevoi speciale, este necesara informarea EECentre cu 6 saptamani inainte de data examenului.
IELTS – materiale de pregatire pentru examen:
Pregatirea pentru IELTS presupune un studiu perseverent al limbii engleze, pe toate ariile de practica: scriere, vorbire, ascultare, citire. Website-ul www.ielts.com gazduieste sectiuni dedicate pregatirii candidatilor, dar si profesorilor. Mare parte din resurse sunt oferite cu gratuitate, altele sunt disponibile in tutorial si webinarii online, inregistrate de specialisti lingvistici. Numeroase alte sfaturi sunt puse la dispozitia vizitatorilor, de aceea va indrumam sa le lecturati in parcursul invatarii limbii engleze.
IELTS - link-uri utile in websiteul EECentre.ro:
- inscriere online IELTS: AICI;
- regulament de participare la IELTS: AICI;
- termeni si conditii IELTS: AICI.
IELTS – perioada COVID in EECentre:
In aceasta perioada afectata de manifestarea infectiei cu virusul COVID-19, examenele IELTS sunt organizate cu respectarea stricta a normelor impuse de distantare sociala, purtarea mastii de protectie faciala, igienizarea mainilor, aerisirea si igienizarea salilor de examinare (panouri pexiglass, manere usi, suprafete banci, scaune, casti audio, tastatura, computer, laptop, mouse, zone depozitare bagaje, orice suprafete tangibile etc).
EECentre face accesibil testul IELTS in Romania
Testul IELTS este recomandat candidatilor cu varsta peste 16 ani, care detin un nivel de cunoasterii a limbii engleze de minim B2 (intermediar spre avansat conform CEFR). Obtinerea unui certificat lingvistic, cu recunoastere internationala, necesita un studiu temeinic, de-a lungul anilor. Studierea limbii engleze pentru obtinerea acestui certificat, recomandam sa fie facuta in centrele partenere EECentre, disponibile AICI.
Din toata aceasta prezentare detaliata, se deduce ca IELTS este considerat ca fiind “pasaport de admitere lingvistica” la universitati sau companii angajatoare de peste hotare. Asta inseamna ca trebuie sa detii certificatul IELTS daca intentionezi sa studiezi ori sa aplici pentru un post profesional in afara tarii, sau sa emigrezi in tari vorbitoare de limba engleza.
Prin urmare, mizeaza pe viitor cu IELTS.
IELTS prin EECentre si multiple avantaje la sustinerea testului IELTS pe calculator:
- operezi la monitoarele profesionale (21 inch),
- casti audio individuale pentru Listening,
- reglezi volumul sonorului in castile Listening,
- evidentiezi textul la Reading,
- rearanjezi paragrafele la Writing,
- scrii la taste cu viteza mai mare ca pe hartie,
- castigi timp prin eliminarea transferului din ciorna pe foile de examen,
- primesti rezultatul si certificatul in mai putin de 5 zile.
“Pot spune ca IELTS este examenul maturitatii in limba engleza. Rezultatele au venit foarte rapid, in 24 ore, ceea ce m-a bucurat foarte mult, iar un lucru extraordinar a fost acela ca am ridicat diploma in 3 zile de la examen. Testul pe computer mi s-a parut cu mult mai util ca pe hartie si ajuta sa te desfasori rapid si sa salvezi din timpul alocat probelor. Fiti increzatori si accesati IELTS-ul pe computer! Eu am reusit.“
Daniel Iulian Branciog, candidat IELTS, Bucuresti, 2020
Pentru a fi la curent cu noutatile IELTS, conecteaza-te la comunitatea IELTS, prin inregistrare la newsletter: AICI.