Atunci cand vrei sa inveti o limba straina, nu exista prescurtari. Altfel spus, "no shortcuts"!
Nu s-a inventat programul magic prin care sa iti poata fi imprimat in memorie vocabularul unei limbi straine si nici nu te vei trezi vorbind fluent daca asculti povesti in timpul somnului.
Elementele cheie, in invatarea unei limbi straine, sunt, mai degraba: sa ramai motivat si sa exersezi constant.
Dar cum faci asta? Dincolo de magie si de promisiunea unei invatari rapide a limbii straine, din seria "in trei zile cat altii intr-un an", nimic nu castiga in fata unei conversatii veritabile cu un vorbitor nativ sau o carte buna citita in limba preferata, pe care sa poti spune ca, in sfarsit, ai reusit sa o intelegi in toate nuantele ei.
Sa luam, de exemplu, limba engleza: o poti invata cel mai bine cu ajutorul unui profesor, insa, daca asta nu este posibil, exista cateva recomandari pe care merita sa le iei in seama. Daca esti autodidact si ti-ai propus sa inveti independent limba engleza sau, pur si simplu, doresti sa acumulezi si mai multa informatie si cunoastere, intr-un ritm mai alert, decat ai sansa la scoala si la meditatii - esti atat de pasionat de limba engleza (dar nu numai) - iata cum poti sa avansezi in procesul de invatare:
Stabileste-ti obiective realiste si dedica un interval de timp zilnic invatarii limbii engleze. Lasa deoparte orice motiv care iti poate sabota progresul, precum oboseala sau lipsa de chef. Nimeni nu reuseste sa invete temeinic o limba straina cu o asemenea atitudine.
Asculta orice in limba engleza - oricat de ciudat ar putea sa para, incearca sa asculti cu atentie orice material audio in limba engleza. Din fericire, exista suficiente resurse online pentru asta - podcast-uri, audiobook-uri, emisiuni radio etc. Aceasta este metoda prin care copiii invata cel mai bine sa vorbeasca, inca de dinainte sa aiba acces la carti, sa citeasca si sa scrie: prin ascultare, conversatie cu parintii, fratii si surorile, ori prin expunere la desenele animate preferate.
Asadar, inconjoara-te de engleza, asculta muzica in limba engleza, uita-te la filme, urmareste programele de stiri - acestea pot fi metode excelente de invatare care, nu doar ca te vor tine conectat la lumea din jur, ci te vor si obisnui cu pronuntia in engleza. Astfel, vei invata expresii utile, in context, si vei afla nu doar ce se spune ci si cum se spune ceva.
Obisnuieste-te sa gandesti in limba engleza: poate ca ai observat deja ca, atunci cand gandesti in limba materna si incerci ulterior sa vorbesti in engleza, este nevoie sa faci o traducere, in gand. Acest proces este dificil, de aceea poti simplifica treptat felul in care te raportezi la conversatie, gandind direct in limba engleza. Incepe prin a gandi actiuni simple, in limba engleza, descrie-ti modul in care a decurs ziua, la finalul ei.
Utilizeaza aplicatii mobile de limba engleza: atunci cand esti o persoana foarte activa si ai multe drumuri de facut in fiecare zi, sa apelezi la un set de casti ca sa inveti engleza din mers, cu ajutorul aplicatiilor mobile. Putin cate putin, vei invata cuvinte noi, iti vei imbogati vocabularul cu expresii folositoare si, mai ales, poti face asta oriunde te-ai afla, intr-o pauza sau in timp ce te plimbi.
Calatoreste, daca ai aceasta posibilitate: una dintre cele mai bune metode de a asimila o limba straina este sa te expui, cat mai mult, intr-un mediu de vorbitori, sa ii asculti, sa incerci conversatii si sa traiesti, macar o vreme, printre ei.
Motiveaza-te si gandeste-te ca tot efortul invatarii iti va fi rasplatit de numeroase experiente de viata pe care le vei putea accesa prin cunoasterea limbii engleze: sansa de a-ti face mai usor prieteni in toata lumea, studii in strainatate, acces la carti in limbi straine, sanse profesionale si de afirmare sporite.
Concentreaza-te pe obiectivul tau si nu te opri!